بازدید دانشجویان دانشگاه حضرت معصومه (س) قم از فرهنگستان زبان و ادب فارسی

گروهی از دانشجویان کارشناسی ادبیات فارسی و زبان‌شناسی دانشگاه حضرت معصومه (س) قم از بخش‌های مختلف فرهنگستان بازدید کردد و با چگونگی فعالیت‌های گروه‌های فرهنگستان آشنا شدند.

به گزارش روابط‌عمومی فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی؛ در این دیدار دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: تاکنون در ایران سه فرهنگستان زبان و ادب فارسی داشته‌ایم. نخستین فرهنگستان در سال ۱۳۱۴ در ایران راه‌اندازی شد و فعالیت آن تا سقوط رضاشاه ادامه داشت. فرهنگستان دوم در دهۀ ۴۰ بازسازی شد و فعالیت،ش تا سال ۱۳۶۱ ادامه داشت. فرهنگستان سوم نیز از شهریورماه سال ۱۳۶۹ آغاز به کار کرده و۳۳ سال از عمر آن می‌گذرد.

حداد عادل با اشاره به ساختار این نهاد سیاست‌گذار علمی، گفت: اصلی‌ترین رکن فرهنگستان شورای آن است که زبده‌ترین استادان ایرانی و خارجی در قالب اعضای پیوسته و وابسته در آن عضویت دارند و ۲۵ تن از استادان زبده زبان و ادب فارسی و زبان‌شناس عضو پیوستة فرهنگستان به‌شمار می‌روند. در فرهنگستان حداکثر باید ۱۰ تن از استادان غیرایرانی که خدمات ارزنده‌ای به زبان فارسی کرده‌اند عضو پیوستة فرهنگستان باشند و تاکنون استادانی از کشورهای افغانستان، پاکستان و تاجیکستان به عضویت فرهنگستان درآمده‌اند.

او در ادامة با ارائه توضیحی دربارۀ فعالیت‌های گروه واژه‌گزینی فرهنگستان گفت: فعالیت‌های فرهنگستان زبان و ادب فارسی فقط در واژه‌گزینی خلاصه نمی‌شود و در فرهنگستان گروه‌های مختلفی وجود دارد که هر یک وظایفی دارند. دو فرهنگستان پیشن قریب به سه هزار واژه تصویب کرده بودند؛ اما، امروز تعداد واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی بیش از ۶۵ هزار واژه است.

 حداد عادل ادامه داد: گروه واژه‌گزینی مستقیماً با مفاد قانون هماهنگی دارد و فعالیت اصلی و عمدۀ آن معادل‌گزینی در برابر الفاظ بیگانه است و از سال ۱۳۷۴ پیوسته به این امر پرداخته است. این گروه ابتدا با واژه‌های بیگانۀ عمومی موجود در زبان فارسی کار خود را آغاز کرده و سپس به اصطلاحات و واژه‌های بیگانۀ علمی پرداخته است و تاکنون در بیش از ۹۰ حوزۀ علمی با حضور صاحب‌نظران این زمینه‌ها به معادل‌گزینی پرداخته‌اند و در حال حاضر نیز حدود ۶۵ کارگروه تخصصی واژه‌گزینی در حوزه‌های مختلف علوم دارد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با  اشاره به تلاش برای شکل‌گیری دانش واژه‌گزینی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: یکی از خدمات فرهنگستان به زبان فارسی، ایجاد رشتة دانشگاهی واژه‌گزینی در مقطع کارشناسی ارشد است و درصدد این هستیم که در سال‌های آینده مقطع دکتری این رشته را نیز در فرهنگستان زبان و ادب فارسی را‌ه‌اندازی کنیم.

در ادامه این بازدید، عفت امانی، پژوهشگر گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی، و رویا خدادادی، پژوهشگر گروه واژه‌گزینی، درباره فعالیت این‌گروه‌ها اطلاعاتی را در اختیار دانشجویان گذاشتند و به پرسش‌های آن‌ها پاسخ گفتند.

در ادامة این بازدید؛ فرهاد قربان‌زاده، کارشناس گروه فرهنگ‌نویسی، و آمنه بیدگلی، معاون گروه دانشنامة تحقیقات ادبی، دانشجویان را با فعالیت‌های این گروه آشنا کردند.

 دانشجویان زبان و ادب فارسی دانشگاه حضرت معصومه (س) از بخش‌های مختلف کتابخانه  فرهنگستان بازدید کردند.