چهار طرح پژوهشی در گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی در دست اجراست

 چهار طرح پژوهشی با مشارکت اعضای هیئت‌علمی و پژوهشگران گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در دست تدوین و اجرا است.

به گزارش روابط‌عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دکتر محمد حسن‌دوست، مدیر گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی، با اعلام این خبر گفت: اعضای هیئت‌علمی و پژوهشگران گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی چهار طرح پژوهشی را در زمینۀ زبان‌ها و گویش‌های ایرانی در دست تدوین و اجرا دارند.

مدیرگروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی فرهنگستان افزود: حروف‌نگاری نزدیک به ششصد صفحه از طرح «فرهنگ مشترک زبان‌های ایرانی» پایان یافته و صد صفحۀ نخست طرح به مرحلۀ ویرایش نهایی رسیده و ویرایش اولیۀ صد صفحۀ دیگر آن نیز آغاز شده‌است. در حال حاضر همکاران گروه در حال استخراج داده‌ها برای تکمیل مداخل دیگر این طرح‌اند. پیش‌بینی می‌شود داده‌های طرح یادشده در هفتصد صفحه گردآوری گردد.

عضو هیئت‌علمی فرهنگستان گفت: بازبینی و ویرایش کتاب «گویش اردستانی» نیز، که رسالۀ کارشناسی ارشد زنده‌یاد سحر برنده است، پایان یافته است و در نیمۀ دوم سال ۱۴۰۱ منتشر خواهد شد.

دکتر حسن‌دوست ادامه داد: دکتر مینا سلیمی طرح «حروف‌نویسی، ترجمه و تصحیح متون پازند آنتیا» را در دست اجرا دارد و عفّت امانی نیز در حال تدوین طرح «گردآوری و توصیف گویش‌های گیلان: بخش دیلمان» است.

مدیرگروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی با اشاره به ویرایش و آماده‌سازی مقالات شمارۀ چهاردهم مجلۀ «زبان‌ها و گویش‌های ایرانی» گفت: دو طرح «گنجینۀ گویش‌های ایرانی: استان خوزستان ۱ (شهرستان بهبهان)»، تألیف سعادت فرهیخته و «فرهنگ لغات و اصطلاحات ایل باصری»، تألیف فریدون کاظمی با همکاری عفّت امانی که بازبینی و ویرایش آنها در شش ماه نخست سال جاری پایان یافته، پس از ارسال به ادارۀ نشر آثار و تأیید محتوای علمی آنها در شورای نشر فرهنگستان، در نیمۀ دوم سال ۱۴۰۱ چاپ و انتشار خواهند یافت.

عضو هیئت‌علمی گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی فرهنگستان زبان و ادب فارسی همچنین افزود: طرح «گنجینۀ مصادر تاتی، تالشی و گیلکی» که تألیف دکتر جهاندوست سبزعلی‌پور و اینجانب است، برای داوری به ادارۀ نشر آثار فرهنگستان ارسال شده است.

یادآوری می‌شود، گروه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی با هدف دستیابی به شناختی بهتر از ویژگی‌های آوایی، صرفی، نحوی و واژگانی زبان‌ها و گویش‌های ایرانی (ایرانی باستان، ایرانی میانه و ایرانی نو) با بررسی آثار برجای‌مانده یا بهره‌گیری از پژوهش‌های میدانی؛ دستیابی به شناختی بهتر از تحولات تاریخی و جغرافیایی زبان فارسی و دیگر زبان‌ها و گویش‌های ایرانی؛ شناسایی و ثبت اطلاعات زبان‌ها و گویش‌های ایرانی در معرض نابودی؛ و تهیۀ فرهنگ‌های تخصصی در زمینۀ زبان‌ها و گویش‌های ایرانی با حضور گروهی از متخصصان این حوزه‌ها در حال فعالیت علمی و پژوهشی است.