رئیس فرهنگستان میهمان برنامۀ «به وقت ایران»

یکشنبه، بیست و هشتم آذرماه ۱۴۰۰، دکتر حداد عادل میهمان برنامۀ «به وقت ایران» در شبکۀ آموزش بود. وی در این برنامه دربارۀ نقش فرهنگستان در ارتقای زبان فارسی صحبت کرد.
در این برنامۀ یک‌ساعته، ناصر خیرخواه، مجری باسابقۀ صداوسیما، دربارۀ شرایط امروز زبان فارسی و تأکید مقام معظم رهبری بر حفظ زبان فارسی و فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی فرهنگستان با دکتر حداد عادل گفت‌وگو و پرسش‌هایی را مطرح کرد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سخنان خود در باب زبان فارسی این زبان را عامل وحدت و هم‌بستگی ملت ایران خواند و اظهار کرد: زبان فارسی درختی تناور و همیشه‌زنده است. برای آنکه این درخت شاداب و زنده بماند باید به مدارس و معلمان زبان و ادبیات فارسی توجه ویژه‌ای شود. به درس‌های انشا و املا اهمیت داده شود و امتحانات شفاهی کنار گذاشته نشود تا دانش‌آموزان شیوه‌های بیان مقصود را یاد بگیرند.
وی در ادامه افزود: رسانه‌ها، فضای مجازی، صاحبان حرفه‌ها و مشاغل، تولیدکنندگان کالا‌ها، همگی در حفظ زبان فارسی نقش دارند و نباید با بی‌توجهی در جهت عکس بکوشند.
دکتر حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خود به سابقۀ سی‌ویک‌سالۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی اشاره کرد و تصویب ۶۰هزار واژه در برابر واژه‌های بیگانه و انتشار فرهنگ‌های واژه‌های مصوب، تألیف دانشنامه‌های زبان و ادب فارسی و فرهنگ جامع زبان فارسی و انتشار فصلنامه‌های تخصصی را از فعالیت‌های فرهنگستان برشمرد.
وی در بخشی از سخنان خود اظهار کرد: در ابتدای شیوع کرونا فرهنگستان با گردآوری واژه‌های مربوط به کوید ـ ۱۹ و معادل‌گزینی آن‌ها تلاش کرد از رواج واژه‌های بیگانۀ جدید جلوگیری کند.
وی همچنین افزود: فرهنگستان در صدد است با تهیۀ زیرساخت رایانه‌ای مناسب، پیکرۀ فارسی گردآوردۀ خود را در اختیار پژوهشگران زبان فارسی قرار دهد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اعلام کرد: فرهنگستان چند سال است در سطح کارشناسی ارشد به آموزش واژه‌گزینان و اصطلاح‌شناسان همت گمارده است. این فرهنگستان سال‌ها برای تصویب واژه‌های فارسی کوشیده است و اخیراً برای ترویج واژه‌های مصوب نیز تلاش می‌کند و در این راه به همراهی رسانه‌ها، به‌ویژه رسانۀ ملی، نیاز دارد.
نسخۀ کامل این گفت‌وگو را می‌توانید در پیوند زیر ببینید.
https://www.aparat.com/v/P8kIQ