چهارشنبه، بیست و چهارم دیماه ۱۳۹۹، اولین جلسۀ شورای علمی گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سال جاری تشکیل شد. در این جلسه دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دکتر محمد دبیرمقدم، معاون علمی و پژوهشی فرهنگستان، دکتر مریم دانشگر سرپرست گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی، حضور داشتند.
در ابتدای جلسه دکتر محمد دبیرمقدم، ضمن خوشامدگویی به حاضران، تشکیل شورای علمی گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی را بهعنوان مغز متفکر گروه امری مهم در پیشبرد اهداف آن دانست و افزود: امضای سه تفاهمنامه بین فرهنگستان زبان و ادب فارسی و دانشگاه فرهنگیان، سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان نشانۀ توجه فرهنگستان به حوزۀ آموزش است.
وی در ادامه با اشاره به ارتباط تنگاتنگ دو گروه آموزش زبان و ادبیات فارسی و واژهگزینی با وزارت آموزشوپرورش و بخشهای مختلف آن، به تصمیم مشترک فرهنگستانهای چهارگانۀ جمهوری اسلامی ایران برای ارائۀ تکنگاشتی با عنوان «بازخوانی آموزشوپرورش ایران در آستانۀ قرن پانزدهم شمسی: داشتهها و خواستهها (تکنگاشت مشترک فرهنگستانهای چهارگانۀ جمهوری اسلامی ایران)» اشاره کرد و افزود: طراحی و برنامهریزی این طرح در محورهای آیندهپژوهی، آسیبشناسی، عدالت آموزشی، سلامت همهجانبه و جهانی شدنُ در جلسات مشترک میان فرهنگستانها شکل گرفته است.
پس از آن دکتر غلامعلی حداد عادل با اشاره به وظیفۀ ذاتی فرهنگستان که نگاهبانی از زبان و تقویت آن در ساحتهای گوناگون است، وظیفۀ گروه آموزش را فعالیت برای بهبود وضعیت آموزش زبان و ادبیات فارسی در کشور دانست.
وی با اشاره به عوامل دخیل در بهبود آموزش به موضوعاتی اشاره کرد که میتوانند مورد توجه شورای علمی گروه قرار گیرند؛ موضوعاتی چون: رسمالخط، ویرایش متناسب با زبان و فهم کودک بر پایۀ زبان معیار امروز، جایگزینی معادلهای فارسی در کتابهای درسی، توجه به سهم زبان و ادبیات در کتابهای درسی، وضعیت املا و انشا در مدارس، و جایگاه آموزش دستور زبان.
در ادامه دکتر دانشگر با معرفی اعضای گروه، گزارشی مختصر از فعالیتهای پژوهشی و اجرایی شامل بررسی کتابهای درسی ازنظر توجه به هویت ملی، بررسی وضعیت املا و انشا در مدارس، کاربست واژههای مصوب در کتابهای درسی، تهیه خبرنامۀ برخط و نشر مجازی آن ارائه کرد و مهمترین اولویت گروه آموزش را ارتباط همهجانبه با آموزشوپرورش دانست.
پس از آن هریک از اعضای شورای علمی، با اشاره به اولویتهای آموزشی زبان و ادبیات فارسی در وضعیت کنونی، به ارائۀ دیدگاهها و نظریات خود پرداختند و راهکارهایی برای ارتقای وضعیت فعلی آموزش زبان و ادبیات فارسی در مدارس و دانشگاهها ارائه کردند.
نتیجۀ مباحث این جلسه در این موارد خلاصه میشود:
ــ تنظیم پیشنویس برنامۀ اجرایی گروه با توجه به امکانات و اولویتها؛
ــ برنامهریزی تشکیل کارگروههای پیشدبستانی، ابتدایی، متوسطۀ یک، متوسطۀ دو و دانشگاه؛
ــ تشکیل جلسات شورای علمی بهصورت ماهانه.
خانم نسرین پرویزی، دکتر محمدرضا ترکی، دکتر حسن ذوالفقاری، دکتر علی شیوا، استاد هوشنگ مرادی کرمانی، دکتر سید علیاصغر میرباقریفرد، دکتر ملاحت نجفی عرب و دکتر محمدجعفر یاحقی، و نیز مرتضی قاسمی، سرپرست روابط عمومی فرهنگستان، از دیگر حاضران این جلسه بودند.