شنبه، پانزدهم آذرماه ۱۳۹۹، فرهنگستان زبان و ادب فارسی میزبان آدریان کوزیاسکی، سفیر رومانی در ایران بود.
در این نشست که به مناسبت پایان مأموریت آقای کوزیاسکی برگزار شد دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان، دکتر محمدرضا نصیری، عضو وابسته و دبیر فرهنگستان، حسن قریبی، مدیر روابط بینالملل، دکتر حسینعلی رحیمی، عضو هیت علمی فرهنگستان و دبیر انجمن دوستی ایران و رومانی، و مرتضی قاسمی، سرپرست روابطعمومی، حضور داشتند.
در ابتدای این نشست سفیر رومانی که زادۀ ایران و فارغالتحصیل رشتۀ زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران و طبیعتاً مسلط به زبان فارسی است، گزارشی از سوابق و مأموریت خود در ایران ارائه کرد و از سابقۀ روابط دیپلماتیک دو کشور که به بیش از یکصد سال میرسد، و همچنین همکاریهای اقتصادی و سیاسی بدون تنش این دو کشور در طول این سالها سخن گفت.
وی در ادامه افزود: ریشۀ درخت روابط ایران و رومانی سالم است و روابط خارجی ایران با قدرتهای جهانی در شرایط تحریم صدمهای به این ریشه نمیزند؛ بهگونهای که بهمحض پیدا شدن شرایط، همدیگر را پیدا میکنند و راههای همکاری را مییابند.
در ادامه دکتر حداد عادل، با آرزوی تداوم مسیر مثبت روابط دو کشور، در بخشی از سخنان خود گفت: بدون شک فارسیدانی شما تأثیر بسزایی در موفقیت شما در این مأموریت داشته است و این توانایی به شما یاری میرساند تا ایران را وطن فرهنگی خود بدانید.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در پی گزارش مختصر آقای کوزیاسکی از وضعیت آموزش زبان فاسی و کرسیهای دانشگاهی این زبان در کشور رومانی، با اشاره به برخی از فعالیتهای بنیاد سعدی در دوران همهگیری بیماری کرونا، بر استفادۀ بیش از پیش از فضای آموزش مجازی تأکید و ابراز امیدواری کرد که این امکان بتواند به پیشرفت و گسترش آموزش زبان فارسی در کشور رومانی منجر شود.
در پایان این نشست طرفین ابراز امیدواری کردند که با خلق و ایجاد زمینههای همکاریهای فرهنگی جدید، پس از اتمام مأموریت آقای کوزیاسکی، باز هم ارتباطها ادامه داشته باشد.
اهدای آثار فرهنگی میان طرفین، از جمله یک دوره از دانشنامۀ زبان و ادب فارسی به دانشکدۀ زبانهای خارجی دانشگاه بخارست، پایانبخش این نشست بود.
یادآوری میشود که سفیر پیشین رومانی در ایران، کریستین تئودورسکو، نیز دارای مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران بود و در پایان دوران خدمت طولانیمدت خود در ایران به عضویت افتخاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزیده شد.