همایش بین‌المللی «همایون در هند و ایران»

یکشنبه و دوشنبه، بیست‌وششم و بیست‌وهفتم آبان‌ماه ۱۳۹۸، همایش بین‌المللی «همایون در هند و ایران» با همکاری گروه شبه‌قارۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رایزنی فرهنگی هند و مؤسسۀ فرهنگی میراث مشترک ‌ایران ‌و‌ هند برگزار شد.

در این همایش دوروزه که با حضور آقایان دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دکتر گدام دارمندرا، سفیر هند در ایران،‌ و دکتر محمدرضا نصیری، مدیر گروه شبه‌قارۀ فرهنگستان ترتیب یافته بود مقالاتی در باب «همایون»، شاهزادۀ هندی‌ای که به دربار شاه‌طهماسب صفوی پناهنده شده بود، و همچنین مباحث مختلف فرهنگی و سیاسی و اجتماعی آن دوره ارائه گشت.

اولین بخش نشست علمی این همایش با سخنرانی دکتر آذرمیدخت صفوی، استاد دانشگاه علیگر، در موضوع «سفر همایون به ایران و آثار و ثمرات فرهنگی و ادبی آن بر اساس منابع فارسی»، آغاز شد و با سخنرانی دکتر مهری ادریسی، استاد دانشگاه پیام نور، در موضوع «بازتاب سفر همایون به ایران در منابع تاریخی هم‌عصر ایران و هند» و دکتر محمدمهدی توسلی، استاد دانشگاه سیستان و بلوچستان، در موضوع «مطالعۀ باستان‌شناختی هنر و معماری اسلامی هند بعد از همایون» ادامه یافت.

بخش دوم روز نخست این نشست با این سخنرانی‌ها و موضوعات برگزار شد: «همایون و شکل‌گیری مکتب نقاشی گورکانی»، پروفسور شیام بیهار لال؛ «هجرت همایون: نقطۀ عطفی در تاریخ امپراتوری گورکانی»، پروفسور گیانش‌وار پورانا؛ «همایون و بنای پلی میان دو تمدن باستانی»، پروفسور داوان؛ «تاریخ‌نگاری همایون: دیپلماسی برای یک پادشاه و یک انسان»، پروفسور کومار سینک.

نخستین روز این همایش  با سخنرانی دکتر نوروزی در موضوع «زمینه‌ها و چگونگی نقش‌آفرینی ایرانیان در دورۀ همایون و پیامدهای آن» به پایان رسید.

در پایان روز نخست این همایش مراسم رونمایی جلد پنجم دانشنامۀ زبان و ادب فارسی در شبه‌قاره برگزار شد.

روز دوم همایش نیز با این سخنرانی‌ها ادامه یافت: دکتر صفت‌گل، استاد دانشگاه تهران، در موضوع «نخستین پیوندهای تیموریان هندوستان با ایران و الگوی تاریخی روابط خارجی شرقی عصر صفویه»؛ دکتر کریم نجفی برزگر در موضوع «همایون در ایران، مسیر سفر و مدت اقامت»؛ دکتر محمدجعفر یاحقی در موضوع «همایون در خراسان»؛ دکتر هدی سیدحسین‌زاده در موضوع «همایون در ایران»؛ دکتر مصطفی پورمحمدی در موضوع «دو هنرمند همراه همایون، میرمصور و سیدعلی» و پروفسور کومارسینک در موضوع «تاریخ‌نگاری همایون، دیپلماسی برای یک پادشاه و یک انسان».

در پایان روز دوم همایش مراسم رونمایی  دویستمین شمارۀ مجلۀ جستارهای ادبی برگزار شد.