مراسم رونمایی کتاب «به صحرا شدم عشق باریده بود»

سه‌شنبه، شانزدهم مهرماه ۱۳۹۸، مراسم رونمایی کتاب «به صحرا شدم عشق باریده بود»، به قلم دکتر غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، که به زبان‌های انگلیسی و عربی و اردو ترجمه شده، در کتابخانۀ مرکزی پارک‌شهر برگزار شد.

در این مراسم علیرضا مختارپور، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و نویسندۀ کتاب، محسن چینی‌فروشان، مدیرعامل انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی، و هادی انصاری حضور داشتند و در باب این کتاب سخن گفتند.

دکتر حداد عادل، نویسندۀ کتاب، نیز از سخنرانان این مراسم بود که در سخنانی اظهار کرد: دو سال پیش نخستین بار موفق به زیارت کربلا در ایام اربعین شدم. همان روزها دفترچۀ کوچکی در کوله‌پشتی‌ام قرار دادم تا ببینم چه پیش می‌آید، اما از ساعات اولیه برای نوشتن بی‌اختیار شدم. صبح اولین روز، پس از استراحت در یک موکب، بیدار شدم. دیدم همسفرانم در خواب هستند. به‌سختی در گوشه‌ای از موکب نشستم، دفترچه را باز کردم و بخش «شبی خوش، سفری خوش» را نوشتم. در واقع از پنج فصل کتاب چهار فصل را تا رسیدن به کربلا نوشته بودم.

وی ادامه داد: هرجا که کاروان برای استراحت توقف می‌کرد از فرصت استفاده می‌کردم تا احساس دست‌اوّلم را روی کاغذ بیاورم و بنویسم. می‌دانستم که اگر این پرندۀ گریزان را صید نکنم بعداً از دستم فرار می‌کند.

دکتر حداد عادل افزود: خواستم آنچه را از متن ماجرا می‌فهمم بلافاصله بنویسم، اما برای تألیف فصل پایانی کتاب احتیاج به مراجعه به منابع دست‌اوّلی داشتم که مورد نظرم بود. مایل بودم این راهپیمایی را از چشم دیگران نظاره کنم تا به خواننده نشان بدهم. ازاین‌رو نگارش آخرین فصل آن نزدیک ۶ ماه به طول انجامید درحالی‌که چهار فصل دیگر طی ۶ روز نوشته شده بود.

وی سپس با اشاره به برگزاری مراسم اربعین گفت: بیش از بیست سال است که اصطلاح ریزش و رویش را از زبان رهبر انقلاب می‌‌شنویم و همواره ایشان افراد را دلگرمی می‌دهند که مبادا از جدا شدن برخی‌ها از قافلۀ انقلاب دلسرد شده باشید! انقلاب اگر ریزش دارد رویش هم دارد. ایشان تأکید می‌کنند که رویش‌ها بیش از ریزش‌هاست. وقتی صحبت از ریزش و رویش می‌شود ذهنمان به اشخاص می‌رود، درحالی‌که مصادیق این ریزش‌ها و رویش‌ها را نباید افراد بدانیم، پدیده‌های اجتماعی هم هستند که همین مراسم اربعین مصداق اکمل این رویش‌هاست.

دکتر حداد عادل در ادامه گفت: من اربعین را رویش می‌دانم. این رویش را دست‌کم نگیرید؛ چراکه رویش‌های ثانوی را در خود دارد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ضمن اشاره به حضور میلیونی مردم به معنای باور آن‌ها به مبارزه با ظلم، بی‌اخلاقی و حسادت اظهار کرد: عاشورا جز این چیزی نیست. ما چنین سرمایه‌ای را در ایران به خدمت داریم؛ بنابراین برای حل مشکلات کشور اگر به همین نیروی لایزال دینی مردم توجه کنیم همۀ مشکلاتمان حل می‌شود. اگر به سراغ این مردم برویم، اگر چیزی برخلاف عقاید این مردم نگوییم و فاصله از آن‌ها نگیریم، آن‌ها به ما اعتماد داشته باشند، هرچه بخواهیم مردم فراهم می‌کنند و انقلاب را این گونه حفظ می‌کنیم.

وی با تأکید بر اهمیت فهم و درک ملت از عاشورا گفت: من در این کتاب اشاره‌ای به عاشورای قبل از انقلاب و پس از انقلاب داشته‌ام. در هر دو مقطع عزاداری و اخلاص بوده است، اما اتفاقی که با انقلاب افتاده مثل این است که گلدانی را شما در سایه پرورش دهید و سپس در آفتاب قرار دهید، رشدش ۱۰ برابر می‌شود. انقلاب هم با مفاهیم دینی چنین کاری را کرد.

عکس: خبرگزاری فارس